Türk mutfağını tanıtmak ve yaşatmak temel amacıyla, merkez İstanbul olmak üzere 1995 yılında resmen kurulan vakıf, bu tarihten itibaren çalışmalarını Süleymaniye, Fatih’te sürdürmektedir. Kurulduğu günden bu yana, mutfağımızı doğru tanımak ve tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere taşıyabilmek amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır.
Türk Mutfak Vakfı, yemek kavramını sadece karın doyurma eyleminden ve amacından ibaret görmemektedir. Yemek ve geniş çerçevesiyle mutfak kavramlarını, milletimizin yüzyıllardır biriktirdiği bir kültür hazinesi olarak kabul etmekte ve tüm sosyolojik boyutuyla irdelemeye çalışmaktadır. Bunları yaparken Türk mutfağına gönül vermiş, konularında uzman kişi ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya gayret göstermekte, çalışmalarının sonuçlarını da çeşitli şekillerde paylaşmaktadır. Bugüne kadar yerli ve yabancı birçok yazılı ve görsel basın kuruluşuna Türk mutfağı hakkında bilgi sağlanmış, birçok öğrenciye kaynak ve AR-GE imkanı sunulmuş, onlarca yabancı misafirimize Türk mutfağı hakkında uygulamalı dersler verilmiş ve en önemlisi Anadolu’da ve dünyada yaşayan Türk mutfağını her yönüyle ortaya koymayı amaçlayan oturumlar düzenlenmiştir.
Türk Mutfak Vakfı, Türk mutfağının dünyada hak ettiği konuma gelebilmesini hedeflemekte ve bu doğrultuda çalışmaktadır. Vakfımız çalışmalarını, yalnızca yemek ve bunun etrafında gelişen kültür değerlerini değil değişen iklim koşullarının mutfağa etkilerinden, hayvancılık ve tarım politikalarına kadar çok geniş bir yelpazade sürdürme çabasındadır.
Mutfağı, bir “ticaret aracı” olmaktan çıkarıp, hak ettiği gibi, yeniden kültürel bir değer olarak anlamlandırmak en büyük arzumuz. Bunun için, Türk mutfağına gönül vermiş kişilerin işlettiği lokantalarımızın, geçmişimizin en güzel değerlerinden biri olan ahilik anlayışıyla sürdürülmesi ve “aşçı”larımızın bu uyanışa ortak olması, ilk ve öncelikli hedefimizdir. Unutulmamalıdır ki, mutfak, yaşayan ve canlı bir varlık olmakla birlikte, öz temellerinin üzerinde şekillenmezse yok olmaya mahkumdur.
Türk Mutfak Vakfı, vakıf olmanın şuuruyla hareket etmektedir. Veren elin alan elden üstün olduğuna inanan atalarımızın, yüzyıllardır sürdürdüğü bu gelenek doğrultusunda var olmaya çalışmaktadır. Bu mücadelesinde; Türk kimliğine, töresine ve diline, milli menfaatlerimize, milli birlik ve beraberliğimize sonuna kadar sahip çıkma ve sadık kalma gayretindedir.
Türk Mutfak Vakfı’nın kuruluşundaki ana gerekçe, geçmişinde büyük bir medeniyet var eden milletimizin değerlerine duyulan saygı, bu değerlerden alınan güç ve hissedilen sorumluluk duygusudur. Temel felsefe ise, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu veciz sözünde saklıdır: “Bilelim ki, kendi benliğine sahip olamayan milletler, başka milletlerin şikarıdır.”
Saygılarımızla,